onsdag 25. februar 2009

Ikke helt uvanlig





























































































Ny dag i Skippergata 12. Noen sitter i et hjørne og gråter. Det er visst ikke helt uvanlig her. Kanskje de er blitt frastjålet penger eller eiendeler på hospitsene, eller kanskje blitt urettferdig behandlet av noen. Men uansett hva grunnen er - så ser det ut som folk her prøver å hjelpe og gi trøst.

Men noen er fornøyde. Over å få gå på jobb istedenfor å sitte på gaten og tigge. Eller kanskje fordi frisøren er innom. Claudia er frisør og et godt menneske. Hun kommer innom innimellom og gir gratis klipp.

tirsdag 24. februar 2009

"Stairway to heaven"

Det er lørdag morgen i sentrum, og det snør kraftig. Byen er helt stille - nesten magisk. Utenfor distribusjonen til =Oslo er det derimot folk. Selgerne har startet arbeidsdagen, og noen tar seg en røyk før de drar avgårde for å stille seg opp på hjørnet sitt.
Inne i lokalet er stemningen god. Camilla er sjef - og jeg tror hun har oversikt over det meste. Her selges det ikke bare blader - det er mye mer enn det. Blant annet et sted det går an å spørre om hjelp for de som trenger det. Eller bare prate med noen - eller låne dataen - eller telefonen - eller få en lue eller et par hansker for de som har mistet sine. Her kan du snakke om alt - derfor har jeg underskrevet på at jeg har taushetsplikt. Men jeg håper at ansiktene vil vise noen spor etter historier og skjebner som ikke står skrevet her. 
Rett før stengetid kommer gitaren frem. En av selgerne spiller forsiktig "Stairway to heaven". Vakkert.
Jeg vandrer på vei hjem med kamerautstyret mitt. Litt sliten - det gjør et sterkt inntrykk å treffe disse menneskene. Både de som velger å jobbe bak og foran disken. Jeg føler meg ydmyk ovenfor vennligheten og åpenheten jeg er blitt møtt med. Følelsen blir sittende lenge.

....................................................................


DAGENS PORTRETTER:
(dobbeltklikk på bildet hvis du vil se større versjon)